Aplikacje do walki z marnowaniem jedzenia

W lipcu do Polski weszła aplikacja Too Good To Go, której ideą jest tworzenie globalnego ruchu przeciwko marnowaniu jedzenia. Na razie działa w Warszawie i Krakowie.

 

Tekst: Julianna Staniewska
Zdjęcie: pixabay.com

 

Jak to działa?

Sklepy i restauracje codziennie oferują świeże produkty i dania. Zwykle nie udaje im się wszystkiego sprzedać i niesprzedana, w pełni wartościowa żywność trafia do śmieci. Dzięki Too Good To Go można rezerwować te właśnie dania zapakowane w paczki (w przypadku restauracji są to dania przyrządzone tego samego dnia) i produkty, wybierając konkretny lokal, sklep czy hotel. Jednak nigdy nie wiadomo, co znajdzie się w przygotowanej paczce. Ma to ułatwić obsługę – lokale nie muszą aktualizować na bieżąco swojej oferty. Można jednak skontaktować się z restauracją, gdy paczki są już gotowe i zapytać, co zawierają. W aplikacji ma pojawić się też opcja wyboru dań z mięsem lub bez. Dania czy produkty kupione za pomocą aplikacji kosztują zwykle około jedną trzecią normalnej ceny. Jedyny minus jest taki, że przygotowaną paczkę trzeba odebrać osobiście, nie ma opcji dowozu. Przedstawiciele To Good To Go podają, że ok. 90 proc. paczek znajduje klientów.

 

Skąd pomysł?

Na pomysł w 2005 r. wpadł Duńczyk Thomas Bjorn Momsen. Pewnego razu jedząc w jednym z barów w Kopenhadze rozmyślał, jak dużo jedzenia kucharze muszą wyrzucać pod koniec dnia. Postanowił zatem wziąć sprawy w swoje ręce i zbudował zespół, który stworzył w 2016 r. aplikację. Obecnie firma zatrudnia 300-osobowy zespół, a To Good To Go działa w 12 krajach świata i korzysta z niej ok. 12 mln osób. W Warszawie przystąpiło do niej już 50 punktów – restauracji i sklepów.

 

Jak można przeczytać na stronie internetowej Too Good To Go, wyrzucanie jedzenia to także marnowanie wody i energii potrzebnej do jego wytworzenia. Można tam także przeczytać, że dzięki aplikacji uratowanych zostało już 16 mln posiłków, dzięki czemu do atmosfery nie trafiło 41 tys. ton dwutlenku węgla.

 

Statystyczny Polak w ciągu roku wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia. W sumie marnujemy rocznie nawet 9 mln pożywienia. To nie tylko jednak polska przypadłość. Mieszkańcy całej Unii Europejskiej wyrzucają do kosza tyle żywności, że władze unijne wydały dyrektywę, która nakazuje krajom członkowskim do 2025 r. ograniczyć marnowanie pożywienia o 30 proc, a do 2030 r. o 50 proc.

 

Być może To Good To Go przyczyni się do zmniejszenia marnotrawstwa żywności także w Polsce. Od kwietnia mieszkańcy Warszawy, Wrocławia i Poznania mogą zamawiać w podobny sposób jedzenie dzięki polskiej aplikacji Foodsi.

 

Zero waste, czyli wypij zupę i zjedz kubek

Tylko brak wyobraźni ogranicza nas w powtórnym wykorzystaniu odpadków kuchennych, starych gratów, butelek, przeczytanych książek. Udowodniły to poznańskie Targi Zero Waste, na których każdy śmieć zyskał nowe życie w drugim wcieleniu.  ...

Roślina bliższa organizmowi niż produkt chemiczny

Z prof. dr. hab. Gerardem Nowakiem, kierownikiem Katedry i Zakładu Naturalnych Surowców Leczniczych i Kosmetycznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu rozmawia Danuta Pawlicka.   Tekst: Danuta Pawlicka Zdjęcie: Piotr Jasiczek...

Psia empatia to fakt! Psy czują emocje swojego właściciela

Psy potrafią wczuć się w emocje swojego właściciela i mają bogate życie wewnętrzne. Okazuje się, że są to nie tylko opinie właścicieli zakochanych w swoich czworonogach, a fakty udowodnione naukowo.   Tekst...

Bylica roczna – mało znane ziele w walce z chorobami

Łąki i lasy wokół nas są cennym źródłem surowców do produkcji skutecznych leków z powodzeniem zwalczających przeróżne choroby. Przyroda jest nieprzebraną skarbnicą roślin o zaskakujących właściwościach leczniczych. Kluczową rolę odgrywają zioła. Wiele z...

Jeden komentarz

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x