Antyoksydanty – dlaczego warto je uwzględnić w diecie?

antyoksydanty

Antyoksydanty to pokarmy o bardzo wysokiej randze. Między innymi dzięki ich umiejętności wymiatania wolnych rodników są tak niezwykle cenne w naszej codziennej diecie. Chronią przed nowotworami oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Dlaczego jeszcze warto ująć je w diecie oraz w jakich produktach jest ich najwięcej?

 

Tekst: Beata Tomczyk
Zdjęcie: pixabay.com

 

Dieta bogata w antyoksydanty (przeciwutleniacze) jest bardzo ważna. Żyjemy w czasach dużego zanieczyszczenia powietrza. Praca jaką wykonujemy często stanowi dla nas źródło stresu. Jesteśmy w ciągłym biegu, ale jednak zbyt mało czasu poświęcamy na codzienną aktywność fizyczną. Często odżywiamy się w niewłaściwy sposób (sięgamy po produkty przetworzone, rafinowane, fast foody, produkty w puszkach, cukier, różnego rodzaju używki). Taki styl życia sprawia, że w organizmie powstają wolne rodniki.

 

Czym są wolne rodniki? To krótko mówiąc niesparowane atomy. Posiadają silne właściwości utleniające. W małych ilościach działają jak naturalna szczepionka, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Biorą udział w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami w obronie organizmu przed wirusami i bakteriami. Problem pojawia się wtedy, gdy organizm przestaje sobie radzić z bieżącym ich „usuwaniem”, bo jest ich za dużo. Wówczas dochodzi do zbyt wielu reakcji utleniających – w organizmie powstaje stres oksydacyjny, który jest przyczyną tworzenia się stanów zapalnych, co gorsza, często ukrytych, i tym samym chorób cywilizacyjnych (m.in. miażdżycy, zakrzepów, nadciśnienia, otyłości, zwyrodnienia plamki żółtej, nowotworów).

 

 

Proces starzenia się organizmu zostaje mocno przyspieszony. Istnieją jednak substancje, które potrafią zatrzymać te niekorzystne zmiany – są to antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, czyli produkty, które skutecznie wymiatają wolne rodniki niczym najlepsza szczotka. Antyoksydanty pomagają też walczyć z infekcjami i innymi poważnymi chorobami, likwidując stany zapalne w organizmie. Antyoksydanty dzielą się na endogenne, inaczej wewnętrzne – występują w każdej komórce i chronią organizm od środka, jak np. glutation. Jest on najsilniejszym przeciwutleniaczem.

 

Nasze komórki wytwarzają samodzielnie pewne jego ilości, zaś niewielkie jego dawki dostarczamy wraz z pożywieniem jako prekursory glutationu, które później zamieniane są w glutation. Prekursory glutationu można znaleźć między innymi w takich produktach, jak: owoce i warzywa, które nie są poddane obróbce termicznej – awokado, kapusta, brokuły, cebula, szpinak, czosnek, szparagi, melon kantalupa, pomidory, marchew, grejpfruty, pomarańcze, cukinia, truskawki, orzechy włoskie, jajka.

 

 

To tylko fragment artykułu. Cały przeczytasz w najnowszym numerze Mojej Harmonii Życia.

Kliknij i sprawdź!

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Jak uniknąć odwodnienia latem?

Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów  chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie...

Agresja to coś naturalnego? Dlaczego się tak zachowujemy?

Agresja jest zjawiskiem naturalnym w świecie zwierząt. Oglądając film przyrodniczy czy też przyglądając się zachowaniom dzikich zwierząt na żywo, możemy dostrzec, iż agresja jest tam codziennością. To ona właśnie umożliwia...

Zacznij dzień od słów: dzień dobry, kocham cię!

Jak się dziś czujesz? Takie pytanie zwykle stawia się dopiero wtedy, gdy ktoś ma się kiepsko. Sami też zwracamy baczniejszą uwagę na swoje samopoczucie zazwyczaj wtedy, kiedy coś zaczyna wyraźnie...

Hashimoto a odżywianie. To musisz wiedzieć!

Sposób żywienia w każdej chorobie ma ogromne znaczenie w rekonwalescencji i wpływa na proces zdrowienia. Jeśli  twoja dieta uboga jest w substancje odżywcze i bardziej obfituje w żywność przetworzoną, będziesz...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x